Dit jaar is het 77 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Zeker in deze tijd wordt het ons duidelijk dat leven in vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom willen we ook dit jaar onze vrijheid vieren. De gemeente nodigt iedereen uit om mee te doen aan de activiteiten die door verschillende organisaties en verenigingen worden georganiseerd. Op www.krimpenerwaard.nl/77jaarvrijheid vindt u een overzicht van alle evenementen de komende maanden. Hieronder ziet u de evenementen in juni.

Culturele fietstheatertour ‘Vrijheid’

Stichting Cultureel Podium Vlist

Tijdens deze tour fietst u van locatie naar locatie. Onderweg geven zeven verenigingen uit Haastrecht, Stolwijk en Vlist een opvoering met toneel en muziek. Zo geniet u van culturele optredens en de natuur in de Krimpenerwaard. De eerste opvoering is om 12.00 uur. Alle locaties zijn te vinden op de Facebookpagina en in de lokale pers.

Buitenexpositie ‘Vrijheid’

Stichting Cultureel Podium Vlist

Op de Koeneschans vindt een buitenexpositie van schilderijen plaats. De schilderijen zijn gemaakt op scholen, zorgboerderijen en door zondagsschilders uit Stolwijk, Haastrecht en Vlist. De locatie is bijzonder en nauw verbonden met vrijheid, want de Koeneschans is onderdeel van het verdedigingsnetwerk van de Oude Hollandse Waterlinie.

Tentoonstelling ‘77 jaar bevrijding’

Historische vereniging Ouderkerck op d’IJssel

  • Locatie: Oudheidskamer, Dorpsstraat 19, Ouderkerk a/d IJssel
  • Datum: Tot en met zaterdag 27 augustus 2022
  • Website: www.hvouderkerck.nl

Bezoek de tentoonstelling over 77 jaar bevrijding in de Oudheidskamer. Centraal staat de herdenking van de oorlogsjaren in Nederland en vooral in Ouderkerk a/d IJssel. Persoonlijke verhalen van Ouderkerkse oorlogsslachtoffers en het lot van Ouderkerks Joden komen aan bod. De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 27 augustus 2022 en is steeds te bezoeken op de tweede en vierde zaterdag van de maand van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Veteranendag en 77 jaar vrijheid Krimpenerwaard

Stichting D-Day Krimpenerwaard

  • Locatie dagprogramma: gebied Buiten de Veerpoort en centrum Schoonhoven
  • Locatie avondprogramma: Mulder/Sweep, De Diamant 14, Schoonhoven
  • Datum: Zaterdag 18 juni 2022, dagprogramma 10.00 uur tot 16.30 uur, avondprogramma 19.30 uur tot 23.00 uur
  • Website: www.leveninvrijheid.nu

Het dagprogramma bestaat onder meer uit bootcamp, hindernisbaan en spelelementen van 'Meet the Marines' bij de noodhaven. Ook zijn er infostands van Veteranen Search team, Veteranen Platform en KNGF geleidehonden. In de Hoge Vierschaar is een lezing over generaal Van Heutsz en informatie over veteranen. Bij Rivero en Brasserie De Veerpoort zijn optredens van Dixielandband Band of Four Brothers en reünieorkest van Regiment van Heutsz met exercitiepeloton. Verder zijn er stadswandelingen over de militaire historie van de stad, bezichtigingen en rondritten met authentieke militaire voertuigen. Scouting OVNII, Dutch Marines Rowing Challenge en Brandweer Schoonhoven werken hieraan mee. ’s Avonds is er voor iedereen een concert van Marinierskapel der Koninklijke Marine en de afterparty van steelband Korps Mariniers. De toegang is gratis.

Concerten voor de Vrijheid

Muziekvereniging TAVENU Schoonhoven

Tijdens de ‘Concerten voor de Vrijheid’ geven vier muziekverenigingen uit de Krimpenerwaard een concertreeks op verschillende plekken in de Krimpenerwaard. Brassband Schoonhoven, Excelsior ’64 uit Ammerstol, Excelsior Ouderkerk en TAVENU Schoonhoven treden allemaal op. Hiermee laten zij zien wat muziek kan betekenen in oorlog en vrede. Het precieze programma is te vinden op de Facebookpagina’s van de muziekverenigingen. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Lokale organisaties zorgen ervoor dat alles op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden. Deelname is geheel voor eigen risico. Deelnemende organisaties en eigenaren/gebruikers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid. Het programma en dit overzicht zijn met zorg samengesteld, maar wijzigingen en annuleringen zijn niet uitgesloten.