Wat is het?

Bij uw eerste kind kunt u de achternaam van uw kind kiezen. Uw achternaam of die van uw partner. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

U kiest de naam vóór de geboorte, bij de geboorteaangifte, bij erkenning of bij adoptie. Dit doet u bij de gemeente.

Maak hiervoor een afspraak door te bellen met telefoonnummer 14 0182. Zonder afspraak kunnen wij u niet helpen.

Hoe werkt het?

Welke achternaam u voor uw kind kunt kiezen, hangt af van uw gezinssituatie:

  • Bent u getrouwd met de vader? Uw kind krijgt de achternaam van de vader.
  • Bent u getrouwd met de vader en wilt u dat uw kind uw achternaam krijgt (van de moeder dus)? Vader en moeder moeten dan een verklaring afleggen bij de gemeente.
  • Hebt u een geregistreerd partnerschap? Uw kind krijgt de achternaam van de vader.
  • Hebt u een geregistreerd partnerschap en wilt u dat uw kind uw achternaam krijgt (van de moeder dus)? Vader en moeder moeten dan een verklaring afleggen bij de gemeente.
  • Hebt u een andere relatie met de moeder? Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder.
  • Hebt u een andere relatie met de moeder en wilt u dat uw kind uw achternaam krijgt (van de vader dus)? Dan moet u het kind erkennen. Vader en moeder leggen samen een verklaring af bij de gemeente.
  • Adopteren een man en een vrouw samen een kind? Dan kiezen zij één van hun achternamen. Dit kan alleen als het adoptiekind uw eerste kind is.
  • Krijgen 2 vrouwen samen een kind en is bij de geboorte het juridisch ouderschap automatisch ontstaan? Uw kind krijgt de achternaam van de duomoeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de biologische moeder krijgt? Beide moeders leggen samen een verklaring af bij de gemeente.
  • Krijgen 2 vrouwen samen een kind en heeft de duomoeder het kind erkend? Uw kind krijgt de achternaam van de biologische moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de duomoeder krijgt? Beide moeders leggen samen een verklaring af bij de gemeente.
  • Adopteren 2 mannen samen een kind of hebben zij gezamenlijk gezag? Dan kiezen zij één van hun achternamen.

Kind kiest zelf de achternaam

Een kind dat bij erkenning of adoptie 16 jaar of ouder is, kiest zelf de achternaam.

Een kind van 18, 19 of 20 jaar kan 1 keer de keuze van de ouders veranderen. Het kind kan de naam van de andere ouder kiezen door een naamswijziging aan te vragen.

Achternaam wijzigen bij stiefkinderen of pleegkinderen

Wilt u als opvoeder uw stiefkinderen of pleegkinderen uw achternaam geven? Dan vraagt u een naamswijziging aan. U kunt het Aanvraagformulier naamswijziging downloaden bij Dienst Justis(externe link).

Wat moet ik doen?

U kiest de achternaam van uw eerste kind bij de gemeente. U en uw partner moeten beide langskomen.

Let op! Vaak kan de moeder niet aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. U kunt daarom het best al vóór de geboorte samen naar de gemeente gaan.

Wat heb ik nodig?

  • geldig identiteitsbewijs

Gecombineerde achternaam

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen. U kunt hiervoor per 2 januari 2024 een afspraak maken.

Lees meer op Rijksoverheid.nl(externe link) Afspraak maken

Zwangere vrouw staat bij lege ledikant