Ouders mogen kiezen of hun eerste kind de achternaam krijgt van de moeder of van de vader. U kunt uw kind ook een dubbele achternaam geven: de achternamen van beide ouders. Wilt u uw naamskeuze vastleggen? Dan moet u de naamskeuze persoonlijk melden bij de gemeente. Maak een afspraak om de naam van uw kind vast te leggen. Dat is mogelijk door te bellen met telefoonnummer 14 0182. Zonder afspraak kunnen wij u niet helpen.

Hoe werkt het?

Uw kind krijgt bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of (duo)moeder. Dit ligt aan uw situatie. Krijgt het kind op die manier niet de naam die u wilt? Dan kunt u kiezen voor de achternaam van de andere ouder of voor een dubbele achternaam kiezen. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Is de achternaam vastgelegd? Dan kunt u deze meestal niet meer veranderen.

Voor kinderen geboren tussen 2016 en 2023 is er een tijdelijke regeling om alsnog een dubbele achternaam te krijgen.

Kind met een tweede (buitenlandse) nationaliteit

Heeft uw kind (geboren vanaf 2024) naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? En is volgens die nationaliteit een andere achternaam mogelijk? Dan kunt u voor dit kind ook die achternaam kiezen.

Hoe legt u deze keuze vast?

Wilt u een andere achternaam voor uw kind dan de 'automatische achternaam'? Dit legt u vast bij de gemeente. U komt hiervoor samen naar de afspraak. Dit kan voor de geboorte of (uiterlijk) tijdens de geboorteaangifte.

Wat neemt u mee?

  • Geldig identiteitsbewijs van beide ouders
  • Beide ouders zijn aanwezig bij de afspraak